Site icon Cs3.hu

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

Aerial view of cereal fields after the harvest. There is haystack and tractor tread

Aerial view of cereal fields after the harvest. There is haystack and tractor tread

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított.

    Nagy István a közösségi oldalára feltöltött videóban arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi árpa aratásával június közepén kezdődtek meg a betakarítási munkálatok a földeken, és a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek is a begyűjtéssel.     
    A miniszter szerint félő, hogy a több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából. Az aszály legsúlyosabban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet.


    A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt. A kialakult helyzetben az agrárkárenyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik. Az agrártárca útmutatója segíti az eligazodást a kárenyhítő juttatás igénylésében – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.
    Nagy István a közlemény szerint arról is beszélt, hogy az őszi búza betakarítását is elkezdték már a gazdálkodók, igaz országosan még csak 5 százalékos a készültség. Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők a munkálatokkal. Emellett a szalma betakarítása is megkezdődött, a megnövekedett kereslet miatt. A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze hektáronként 1,5 tonnás termésátlaggal.
    A miniszter hangsúlyozta, továbbra is óriási szükség van a csapadékra, mert ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet. Nagy István köszönetét fejezte ki a gazdáknak, akik munkája révén friss és egészséges élelmiszer kerülhet mindennap a magyar családok asztalaira. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint 20 millió ember ellátására képes – emlékeztetett Nagy István a közlemény szerint.

AM

Exit mobile version