Site icon Cs3.hu

Stratégiai kérdéssé vált az élelmiszerellátás biztonsága

Budapest, 2020. június 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 22-én. Az eseményen újabb három vállalat - az Ecseri Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Gloster Zöldség-Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. és a Kókai Tömítéstechnikai Kft. - vehetett át támogatói okiratot. MTI/Szigetváry Zsolt

Az elmúlt évek válságai nyomán az élelmiszerellátás biztonsága stratégiai, nemzetbiztonsági kérdéssé vált, ezért a kormány számos intézkedéssel támogatja az ágazatot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyírbátorban.

    A tárcavezető a baromfifeldolgozással foglalkozó Tranzit-Food Kft. beruházásainak bejelentésén hangsúlyozta, hogy “az élelmiszeripar működése, az önellátás képessége szó szerint életfontosságúvá vált egy-egy ország esetében”.
    Mint mondta, ezért a magyar élelmiszeripar jelentősége is rendkívüli mértékben megnőtt, fontos, hogy a szektor hatékonyan, biztonságosan és egészséges módon tudja kiszolgálni a hazai keresletet, illetve az exportpiacokon is sikeres tudjon lenni.
    A Tranzit-Food Kft. 6,5 milliárd forint összértékű fejlesztéseihez az állam 2,7 milliárd forint támogatást nyújt, így hozzájárulva 166 új munkahely létrehozásához.
    Szijjártó Péter rámutatott, hogy a beruházás nyomán a cégcsoportnál 15 millióról 25 millióra nő a csirkefeldolgozás éves volumene, ami csökkenti az importfüggőséget és javítja az exportteljesítményt.
    Emlékeztetett rá, hogy az ukrajnai háborúra tekintettel a kormány előzetes bejelentési kötelezettséget vezetett be a gabonakivitelre. Aláhúzta, hogy az erről szóló döntésnél kizárólag a magyar emberek ellátásbiztonságát és az élelmiszeripar működőképességét vették figyelembe, ezek minden más lehetséges szempontot felülírtak.
    Majd kiemelte, hogy a politikai támogatáson túl a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektornak szánt forrásokat is megnövelik, a cél, hogy 12,5 százalékról 80 százalékra emeljék az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét. Így különböző forrásokból mintegy 9000 milliárd forint fog jutni a magyar agráriumnak a következő években, ami triplája a korábban rendelkezésre álló összegnek.
    A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy az élelmiszeripar teljesítménye a válság ellenére 2020-ban 7 százalékkal, tavaly 17 százalékkal, idén januárban pedig 34 százalékkal nőtt. Az ágazat termelési értéke 2021-ben 4500 milliárd forint körül volt.
    Magyarország a baromfihús kivitelében 12. a világon, a kacsahús és a libahús tekintetében pedig a második a globális rangsorban – tájékoztatott.
    Végül leszögezte: tavaly a francia-magyar kétoldalú kereskedelem értéke 8,7 milliárd euró volt, ebből a Franciaországba irányuló magyar export ötmilliárd eurót tett ki. Mindkét adat rekordnak számít.

MTI

Exit mobile version