Vélemény

Veczán Zoltán: Nem, a kárpátaljai menekültek nem olyanok, mint a közel-keleti migránsok

“Fals analógiák és hamis dilemmák korát éljük; leszámítva a válságokat, járványt és háborút, persze. Nemrég például az a divatos hasonlat hódított, hogy a közel-keleti meg afgán migránsok ugyanolyanok, mint az ötvenhatos magyar menekültek, tehát ugyanúgy kell hozzájuk viszonyulni, ahogy a nyugatiak annakidején a magyar menekültekhez. Hogy ez az erőltetett analógia hány sebből vérzik (hozzátéve, hogy egyébként a magyar menekülteket évekig előszobáztatták táborokban, hallgatták ki őket a különböző titkosszolgálatok, és az egyes nyugat országok nemhogy létszámra, de akár foglalkozásra is szabtak saját kvótákat a befogadás tekintetében), azt már korábban körbejártuk.

De van ám ennek egy friss verziója is: miszerint a kárpátaljai menekültek ugyanolyanok, mint a közel-keleti migránsok,

szóval, ha előbbieket nem fogadta Magyarország tágra nyitott kapukkal, akkor utóbbiakkal miért teszünk így. Különösen izgalmas volt a 444 címadása – „Záhonyban kiderült, ez az ország tud tisztességesen is bánni a menekültekkel”. Tényleg ez a legfontosabb ilyenkor, gratulálunk, jár a havi rendes a Minőségi Újságírásért Díj.

Még elkeserítőbb volt a teljes balos sajtó kommentszekciójában eluralkodó gyűlölet, ami lekörözte még a megbolondult egykori kurucinfós tábort is a közel-keleti migránsokkal szemben. S ha a kormányt szokás volt hibáztatni a velük kapcsolatos xenofób hangulatért (amelynek valós alapjairól a szétvert délvidéki házak kisemmizett lakói egyébként tudnának és tudtak is mesélni, úgy hetedik éve folyamatosan), akkor mit érdemel az ellenzéknek az a része, amelyik „ukrán szavazógépekként” meg „Orbán-bérencekként” gyalázta a kárpátaljai magyarságot?

Igen, többek között, de legelsőként Ferenc testvér és a December Ötödike Kör. A Telex korrekt kárpátaljás riportjai alatt tengerhosszan hömpölyög a hosszú évek óta szított gyűlölet.

Hogy takarodjanak haza, nekik Ukrajna a hazájuk, védjék meg. Hogy gyáva férgek, mit képzelnek, majd ide jönnek a diktátorra szavazni. Hogy minek ugráltak, lám, ez lett a vége. Hogy semmi közünk hozzájuk, ne egyék a kenyerünket. Hogy menjenek csak szépen vissza megdögleni. A primitív orbánozásba, meg háborús hazudozásba nem mennék bele: azt már az ellenzéki mainstream is nyomja, nem szorulnak ők sem a skriblereikre, sem a csőcselékükre. Pedig azok is olyan sebeket ejtenek embereken – akik életveszélynek kell, hogy kitegyék magukat egy velük ellenséges államért –, amit viszonylag jól foglalt össze egy kárpátaljai riportalanyunk, Pál, akit egyszer már elvittek harcolni és éhezni a Donyeckbe az ukránok 2015-ben: „hátha most már emberszámba vesznek minket is, és nem ukránoznak meg migránsoznak le”.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor