Vélemény

Moderari: Magyarország menekültpolitikája II.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el, mely összefoglalja a minden embert, bőrszínre, fajra, nemre, vallásra vagy bárminemű megkülönböztetésre való tekintet nélkül megillető jogokat.

A dokumentum alapgondolata, hogy minden embernek van esélye az életre, a biztonságra, az emberi méltóságra; hogy védelemben kell részesüljön a kínzás, a kegyetlen, embertelen bánásmód ellen.

Nagyszerű összegzése ez az egyezmény mindannak, amitől a világunkat jónak, civilizáltnak, biztonságosnak tartjuk.

Az emberi jogok listája több hullámban bővült 1948 óta. A jogfejlődés ebben a kiemelten fontos szabályozási körben is folyamatos.

A folyamat legújabb és kétségkívül az egyik legvitatottabb eleme az úgynevezett „globális migrációhoz való jog”. Az ENSZ tagállamainak többsége 2018-ban elfogadta – nem kötelező jelleggel – a Globális Migrációs Paktumot.

A dokumentum a migrációra, mint emberi jogra hivatkozik, azonban a paktum ajánlás jellege miatt a migrációhoz való jog nem került az alapvető emberi jogok közé.

A migrációt pártoló szervezetek szeretnének megfeledkezni róla, de a globális migrációhoz való jog valójában nem létezik.

Nem is létezhet, ha már itt tartunk: ugyanis az egyezmény szerint a migráció feltételeinek és a migránsok ellátásának biztosítása elsősorban a fogadó államok kötelezettsége.

Tapasztalati tény, hogy a fogadó államok csak úgy tudnak gondoskodni a migránsok alapjogainak érvényesüléséről, ha a saját állampolgáraik alapjogait korlátozzák.

De miért is kellene Magyarországon a magyarok jogait idegenek kedvéért korlátozni? Miért lenne az idegenek emberi joga fontosabb, mint az itt lakóké? Az emberi történelemben ilyen korlátozásra példa csak megszállás esetén volt: a hódítók megfosztották jogaiktól a legyőzötteket!

A migráció lehetséges emberi alapjogként történő elfogadása eszerint nem is jogi kötelezettség, inkább politikai, (és bizony gazdasági) döntés kérdése.

Az ellenzék részéről számos nyilatkozat hangzott el arról, hogy ezt a döntést készek meghozni, ha hatalomra kerülnek. A nemzetközi jog alapján Magyarország nevében felvállalnak egy kötelezettséget a migráció elfogadására, ami onnan a tételes jog, méghozzá az alkotmány alapján kiemelten védett tételes jog részévé válik.

Ha Magyarországon ez a politikai döntés megszületik, abból később már nem lehet kihátrálni.

Akkor sem, ha kiderül, hogy bizony mi nem ilyen lovat akartunk.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kötter Tamás: Az Unió politikusai mindent egy lapra, Oroszország totális vereségére tettek fel

tk_arpad

Kocsis Máté: Kárpátaljai testvéreinknek végig kell nézniük, hogy a halottasházak megtelnek rokonaik holttestével

tk_arpad

Moderari: Magyarország államformája

tk_arpad

Skrabski Fruzsina: Tisztázzuk: az EU nem segélyt tart vissza, hanem a mi pénzünket!

tk_arpad

Jeszenszky Zsolt: Jamie Lee Curtis magyarul vette át az Oscar-díját?

tk_arpad

Szentesi Zöldi László: A győzelemhez

tk_arpad

Bayer Zsolt: Ez így nem mehet tovább!

tk_arpad

Orbán Viktor: Magyarország vezetése elég erős ahhoz, hogy távol tartsa az országot a háborútól

tk_arpad

Hámori Tamás: Gyurcsány megint adta magát

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább