Site icon Cs3.hu

Elhunyt 436 beteg, 7989 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Illustration of blue Corona virus. 3d corona virus background.

Illustration of blue Corona virus. 3d corona virus background.

Meghalt 436, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 7989 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a csütörtöktől vasárnapig tartó időszakot érintő összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn.

    A kormányzati portálon azt írták: 1 245 319-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 743 ember, a gyógyultak száma 1 087 943-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 118 633.
    Kórházban 4063 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 409-en vannak lélegeztetőgépen.
    Közölték, hogy az oltás az ünnepek alatt is elérhető, a pontos oltási adatokat kedden közlik majd.
    Kiemelték: az omikron variáns Magyarországon is terjed, ezért továbbra is az oltás felvételére kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a négy hónapnál régebben oltottakat. A szülők számára folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyerekek oltásához. Az ünnepek alatt is van lehetőség oltásra időpontfoglalással – tették hozzá.
    A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra is előzetes időpontfoglalással.
    A portál közölte az oltópontok ünnepek alatti nyitvatartását, ezek szerint december 27-30-án 8-18 óra között, december 31-én, pénteken és január 1-jén, szombaton 8-16 óra között lesznek nyitva.
    Első oltásra azok tudnak időpontot foglalni, akik már érvényes regisztrációval rendelkeznek, regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu-n lehet.
    Kiemelték, az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az országos oltási munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.
    A terv szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és járásközponti szakrendelőkben működő oltópontokon, jellemzően a csütörtöki, pénteki napokon 14-18 óra között, szombaton pedig 10-18 óra között.
    A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, és őket emellett arra kérik, hogy legalább egy januári péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül. Ha a háziorvos vállalja, akkor természetesen nemcsak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót. A háziorvosok számára az országos tisztifőorvos hivatalosan is elrendeli az oltási akciónapokat, így a szombati oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.
    Közölték: folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.
    A kormányzati portál felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
    Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

MTI

Exit mobile version