Site icon Cs3.hu

Elhunyt 132 beteg, 1985 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Illustration of green Corona virus. 3d corona virus background.

Illustration of green Corona virus. 3d corona virus background.

Meghalt 132, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1985 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 6 232 575 embert oltottak be, közülük 5 945 349-en a második, 3 114 011-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 1 230 385-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 028 ember, a gyógyultak száma 1 054 288-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 138 069.
    Kórházban 5527 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 501-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 31 543-an vannak, a mintavételek száma 9 021 858.
    Kiemelték, hogy Magyarországon is jelen van már az omikron vírusvariáns, ezért továbbra is kérik a beoltatlanokat, hogy vegyék fel az oltást, mert “minden variánssal szemben nagyobb az esély az oltással, mint anélkül”. A korábban oltottakat pedig továbbra is a megerősítő oltás felvételére kérik, mivel az ismét 80-90 százalékosra emeli a védettséget.
    Hozzátették, a hétfői laboradatok szerint már tizenöt omikronesetet igazoltak és további omikrongyanús mintákat vizsgálnak.
    Felhívták a figyelmet, hogy folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló a gyermekek oltásához.
    Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni – írták.
    Jelezték, hogy minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt. A második oltás a gyermekeknél is három héttel esedékes az első oltás után.
    Közölték azt is, hogy az oltási munkacsoport januárra további oltási akciónapokat tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás, és a háziorvosok is oltanak majd.
    A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben. A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
    Felidézték: az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.
    A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (207 057) és Pest megyében (166 194) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (76 189), Hajdú-Bihar (67 649), Bács-Kiskun (65 968), Szabolcs-Szatmár-Bereg (62 700) és Győr-Moson-Sopron megye (61 743). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (25 912).

MTI

Exit mobile version