Site icon Cs3.hu

Elhunyt 132 beteg, 8394 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Corona virus background, copy space, render, concept, covid.

Corona virus background, copy space, render, concept, covid.

Meghalt 132, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 8394 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Hozzátették: eddig 5 986 727 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 764 573-an a második, 1 millió 475 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 931 414-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 751 ember, a gyógyultak száma 815 845-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 83 818.
    Kórházban 4990 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 488-an vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 39 655-en vannak, a mintavételek száma 7 715 195.
    Kiemelték: a járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérik őket, hogy vegyék fel mielőbb az oltást. A beoltottak kevesebb, mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.
    A védőoltás után kialakuló védettség – minden vakcina esetében – néhány hónap elteltével gyengül, ezért a vírus elleni erősebb védelem érdekében minden 18 év feletti, már több mint 4 hónapja oltottnak javasolt a harmadik oltás felvétele – hívták fel a figyelmet.
    Emlékeztettek, hogy a járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében november 22-28. között oltási akcióhetet szerveznek a kórházi oltópontokon; azon a héten az oltatlanoknak akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet oltásra menni. Ebben az esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni – tették hozzá.
    Felidézték, hogy novembertől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.
    Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást – írták.
    Közölték azt is, a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (165 199) és Pest megyében (128 790) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (56 839), Hajdú-Bihar megye (49 626) és Győr-Moson-Sopron (48 535). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 19 443 fertőzöttel.

MTI

Exit mobile version