Belföld

Egy balos kormánnyal úgy járunk majd, mint az olaszok, ahol most épp 30 százalékkal drágul az áram

High voltage powerlines processed as duotone

Nem csak a mosoly fagy az arcukra: 45 helyett csak 30 százalékkal nő az áram ára Olaszországban. Ha már az energia árát nem tudják csökkenteni, akkor inkább a növekedést csökkentik Olaszországban.

Olaszországban a háztartások és a vállalkozások októbertől többet fizetnek majd az áramért és a gázért, mivel a harmadik negyedév elején újabb meredek áremelkedés várható, annak ellenére, hogy a kormány a növekedés korlátozására irányuló intézkedéseket hozott.

Hiába tehát az olasz kormány megkésett és elkeseredett rezsiharca, a nagy európai energiaválság begyűrűzött az országba.

A háztartások villanyszámlája 29,8 százalékkal, a gázszámla pedig 14,4 százalékkal emelkedik egy átlagos család esetében, erősítette meg sajtóközleményében az olasz energiaszabályozó hatóság, az Arera.

Az új országos tarifák 2021 negyedik negyedévének (október-december) kezdetétől lépnek életbe. Az emelésre az Európa-szerte és azon túl is emelkedő energiaköltségek közepette kerül sor.  Az olasz fogyasztókra áthárított áremelkedés az Arera szerint elérhette volna a 45 százalékot is, ha a kormány nem lép közbe az új tarifaemelés felső határának megszabásával.

Magyarországon is emelte a rezsit a baloldal

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára közműminimumot és fogyasztáshoz kötött, progresszívan emelkedő energiaárakat vezetne be a háztartások körében, ám ez a háztartások több mint felét negatívan érintené – erről beszélt Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője korábban.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felmerült, hogy vajon miért pont ilyen programot hangoztat a Demokratikus Koalíció, amikor a párt elnöke,

Gyurcsány Ferenc kormányzása idején folyamatosan emelkedett a rezsi, a közműveket eladták, amiket gyakorlatilag az Orbán-kormány szerzett vissza.

Az energiaszolgáltatás 2010 után végre nemzeti kézbe került, ezzel valósítható meg a rezsicsökkentés, és eljutottunk oda, hogy Európában a legolcsóbb Magyarországon az elektromos áram és a gáz, vélte az üzletágvezető.

„Nem lesz gázáremelés”: rezsikáoszt teremtene a DK

A Századvég elemzői tanulmányozták, hogy hogyan érintené a háztartásokat a DK javaslata. Az alsó kategória alá eső magyar háztartásoknak az aránya kevesebb mint öt százaléka; a felső kategória fölé esőket, a háztartások több mint a felét negatívan érintené, ráadásul a téves szakmai koncepciót jól mutatja az is, hogy azok a háztartások, amelyek a leginkább rászorulók, nem kerülnének a kedvezményes kategóriába, mert jellemzően nem villamos energiát vagy földgázt használnak fűtésre, hanem szilárd tüzelőanyagokat – emelte ki Hortay Olivér.

A legtehetősebb háztartások helyzetét pedig nem nehezítené meg, mert ezek jellemzően energiahatékony infrastruktúrával felszereltek. Azonban a nagycsaládosokat mindenképp hátrányosan érintené, mert nagyobb háztartást visznek és alsó középosztálybeliek. Ez a szakértő szerint azzal járna, hogy a jelenlegi rezsiprogram felborulna, és a családok többségének megemelkedne a rezsiszámlája.

Az elmúlt nyolc évben az Európai Unióban Magyarországon csökkent a legnagyobb arányban az energiaszegény háztartásoknak az aránya,

tehát azok, akiknek anyagi probléma miatt gondot okoz befizetni a rezsit, vagy nem tudják felfűteni a a lakásukat, ezeknek az aránya Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben.

Európában ma Magyarországon a legalacsonyabbak a rezsiköltségek, és ez minden háztartásnak, minden embernek segítséget jelent, a kormány jelenlegi rezsiprogramja az egyik legsikeresebb program.

Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció a háztartásoknak több mint a felét gazdagnak minősíti, és jelentősen növelni akarja az energia díjait, ez az eredmény megszűnne.

A Századvég elemzése szerint egyértelműen látszik, hogy

a DK programja leginkább azokat a családokat sújtaná, ahol sok gyerek van, és a nagyszülők is ott élnek.

Ez egy 2018-as korábbi program, amit most Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje újrakeretezett, és zöldprogramként próbálja eladni, azonban ez nem egy zöldprogram. A rezsicsökkentés egyik pozitív hatása környezetvédelmi szempontból az az, hogy a gázár drasztikus csökkenésével megnőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek szilárd tüzelőanyagról átálltak gázra, és ennek köszönhetően a szállópor-koncentráció, a légszennyező anyagok kibocsátott mennyisége csökkent – hangsúlyozta Hortay Olivér a hirado.hu tudósítása alapján.

A legdrágább helyett a legolcsóbbak közt a magyar áram az unióban

Vásárlóerő paritáson számolva 2010-ben a rezsiköltségek Magyarországon a legmagasabbak közé tartoztak az unióban. A magyar rezsicsökkentési politikának köszönhetően azonban mára a helyzet megfordult és ez számos országban szemet szúrt.

És itt nem csak a hazánkat a nagyon kedvező magyar-orosz gázszerződés miatt diplomáciai értelemben megtámadó Ukrajnára gondolunk, hanem arra is, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint más országokkal ellentétben Magyarországon az ár tízéves összehasonlításban nem nőtt, hanem egyharmadával csökkent.

Magyarországon egy kilowattóra áram 10,31 eurócentbe kerül, ami az európai átlag fele, és a németországi ár harmada – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung az áramár-emelkedés kapcsán a magyarországi alacsony árakról. A német lap szerint

más országokkal ellentétben Magyarországon az ár tízéves összehasonlításban nem nőtt, hanem egyharmadával csökkent.

Hazánkban azonban a háztartási árakat törvény határozza meg, ennélfogva eddig nem történt politikai beavatkozás. Magyarországon az atomenergia mellett a hagyományos fosszilis energiaforrások – földgáz, kőolaj, szén – dominálnak – közli az újság a Mandiner szemléje szerint.

Nem véletlen, hogy egyre több ország tervez a magyarhoz hasonló rezsicsökkentési programot, csakhogy az energiaválság miatt sokan már elkéstek azzal.

Úgy tűnik azonban, hogy Magyarország az előrelátó tartalékolásnak is köszönhetően kivédheti a nagy európai energiaválság első hullámát, amiről egyes lapok most mélyen hallgatnak. Ők voltak azok, akik korábban kifejtették, teljesen érthetetlen és szakmailag indokolatlan a gáztározók feltöltése, amivel Orbánék célja mi más, mint a magyarok pénzének lenyúlása. A 24.hu szerint pedig a rezsicsökkentésen keresztül az állam kiveszi a pénzt az emberek zsebéből, hogy extraprofitra tegyen szert. A valóság azonban a lehető legtávolabb áll mindettől, mutatta be a Makronóm elemzése.

Forrás: mandiner.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor