Site icon Cs3.hu

Elhunyt egy beteg, 110 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Illustration of green Corona virus. 3d corona virus background.

Illustration of green Corona virus. 3d corona virus background.

Egy beteg meghalt, és újabb 110 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 5 754 566 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 507 371-en már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 812 337-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 058-ra. A gyógyultak száma 777 445.
    Kórházban 119 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 4834.
    Hatósági házi karanténban 1344-en vannak, a mintavételek száma 6 574 523.
    Közölték: a koronavírus delta variánsa már Magyarországon is terjed. A negyedik hullám jelei már több országban érzékelhetők, és mivel a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg.
    Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az interneten lehet időpontot foglalni vagy a háziorvosnál is kérhető. Hozzátették, 304 ezren már fel is vették a harmadik oltást.
    Az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás is – írták.
    Kedden is zajlik az iskolai oltási akció, amelyre előzetesen 48 ezer diákot regisztráltak a szüleik. Emellett továbbra is lehet az interneten is regisztrálni a még beoltatlan 12 év feletti gyereket, és számukra is nyitva van az időpontfoglaló.
    Az iskolai oltások a hétfői és a keddi nap után csütörtökön és pénteken zajlanak az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik – tették hozzá.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a szülők visszajelzései alapján az iskolák összesítették az oltási igényeket, és a jelentkezők számától függően vagy a tanuló saját iskolájában, vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. A szülők az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről külön értesítést kapnak. Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők e-mailben megkapták.
    Az első oltás után három héttel adják be a második oltást ugyanabban az iskolában, ahol az első is történt – írták.
    Hangsúlyozták, a kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasolják, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.
    “A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen” – emelték ki. Ugyancsak az oltás felvételére kérik a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat.
    Emlékeztettek arra, hogy lezárult a nemzeti konzultáció, amely a járvány utáni élet fontos kérdéseiről szólt. A kérdőíveket 1,191 millióan küldték vissza, az eredményeket a kormány a szokásos módon ismerteti majd.
    Az EU-n belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás – írták. Azoknak, akik unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük vagy a www.eeszt.gov.hu lakossági portálra belépve kinyomtatniuk az uniós Covid-igazolást.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (145 618) és Pest megyében (112 697) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 892), Győr-Moson-Sopron (44 640) és Hajdú-Bihar megye (42 728). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 820 fertőzöttel.

MTI

Exit mobile version