Belföld

Jóváhagyták Magyarország első támogatási kérelmét a Modernizációs alapból

Green eco house environmental background

A magyar kormány mintegy 4 milliárd forint értékben hirdethet pályázatot az energiaközösségek és független aggregátorok létesítésének támogatására – jelentette be kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

    A minisztérium keddi közleménye hangsúlyozza: a Modernizációs alap forrásából megvalósuló innovatív, modern megoldások hozzájárulnak Magyarország megújuló energiával és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos céljainak megvalósításához, mérséklik az energia-importnak való kitettséget, valamint segítenek alacsonyan tartani a rezsiköltségeket.
    Az energiaközösségek elősegítik a helyi, megújuló-alapon történő áramtermelést és felhasználást, az aggregátorok pedig hozzájárulnak az áramrendszer szabályozásához, ami az időjárás-függő megújuló energiaforrások – így például a napelemek – terjedése miatt az ellátásbiztonság érdekében szükséges. A pályázat meghirdetésére várhatóan az ősz folyamán kerülhet sor.
    Az ITM közleményéből kiderül: a 2021-ben elinduló Modernizációs alap tíz közép-európai tagállamot támogat az energetikai rendszereik modernizálásában és az energiahatékonyság javításában. Magyarországot a források 7,12 százaléka illeti, lehívásának feltétele, hogy a Modernizációs alap uniós szintű beruházási bizottsága jóváhagyja a kedvezményezett tagállam által tervezett beruházást. Bizonyos témákhoz tartozó projekteknél, ahogy ebben az esetben is, a jóváhagyás egyszerűsített eljárásrenddel, az Európai Beruházási Bank által végzett értékelés alapján történt – közölték.

MTI

A kiemelt kép illusztráció/Envato Elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor