Site icon Cs3.hu

Országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat

pretty woman with hand fan and handsome man with newspaper suffering from heat at home

pretty woman with hand fan and handsome man with newspaper suffering from heat at home

Tizenkét megyére és a fővárosra másodfokú, hét megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre.

    Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Eszerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett valószínű.
    Az ország többi területére – a keleti országrészben – a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területen 25 fok feletti napi középhőmérséklet várható.
    Az országos előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 14 és 23 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 33-37 fokig melegszik a levegő.
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri: fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.
    Emellett négy délnyugati megye kivételével zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra. Azt írták: vasárnaphoz képest hétfőn már többfelé lehetnek zivatarok. Napközben még kis számban, az esti, késő esti óráktól az északkeleti megyékben nagyobb számban is képződhetnek zivatarok. A zivatarokat lokálisan viharos szélrohamok, jégeső, illetve nagyon kis területre korlátozódva rövid idő alatt akár 20-30 milliméternyi csapadék kísérheti.
    A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos szombat 0 órától kedden éjfélig hőségriasztást adott ki.
    Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

MTI

Exit mobile version