Csongrád

100 millió fényév fotói a csongrádi Sebestyén Attilától

Elképesztő égi jelenségeket és képeket fotóz saját kertjéből a csongrádi Sebestyén Attila.

A Csongrádon élő Sebestyén Attilát nem gyerekkorában bűvölték el a csillagok és az égi jelenségek, hanem felnőttként egy véletlen folytán. 10-12 évvel ezelőtt egy esti sütögetésen találkozott először egy távcsővel, amelyen keresztül megnézhették, mit mutat egy ilyen műszer. Ekkor figyelte meg az IC 342 galaxist, illetve annak spiráldarabjait, Ahogy lenni szokott ez ilyenkor, Attilát is rabul ejtette a látvány és itt kezdődött el az a típusú érdeklődés, és autodidakta tanulás, amellyel mára már sok egyedi észlelést és asztrofotót készített.

Elsőként a vizuális csillagászat iránt érdeklődött, majd 2017-ben a fotózást is kipróbálta. Nem könnyű az égboltot, illetve annak jelenségeit fotózni, hiszen egy adott képhez több tucat felvételt készítenek, amelyet egy program segítségével szerkesztenek össze egy képpé. Az inspirációt, a végtelen adta Attila számára, és az ismeretlen, felfedezése. Nagyon fontos, hogy az ember kiismerje magát az égbolton. Ehhez rengeteg ismeretanyag szükséges, amelyeket meg kell tanulni, hiszen hiába látunk valamit, ha nem tudjuk mi az. Az égi jelenségek a csillagok, üstökösök és bolygók képe nagyon összetett, és folyton változik. Ezért is nagyon fontos, hogy aki ezzel a területtel foglalkozik, folyamatosan képezze magát, Elképesztő az érzés, hogy a kertemből az általam összeállított eszközpark segítségével, mennyi minden láthatóvá válik. Rengeteg türelem és kitartás kell, ahhoz, hogy egy-egy égi jelenséget, vagy képet a valóságnak megfelelően fotózhassak le. Leírhatatlan az érzés, hogy a tőlünk akár több százmillió fényévre lévő objektumokat is meg tudom örökíteni. Számomra örökké érdekes, és lenyűgöző marad az amatőr fotózás e válfaja. Aktív felfedezése még nem volt, de a Magyar Amatőr Csillagászok, akikhez Attila is tartozik, olyan megfigyeléseket tesznek, amelyeket az egész világon jegyzenek és elismernek. Ez teljes mértékben egyedülálló.

A beszélgetésünk során, szinte végeláthatatlan az élmények sora.  Olyan kisbolygót is talált már a megfigyelései során, amelyet még sem számmal, sem névvel nem jegyeztek. Arra is volt példa, hogy üstökös kitörését észlelte Magyarországról elsőként. A képei nem csak azért fantasztikusak, mert a laikus számára egy ismeretlen világba kalauzolnak el, hanem mert hitelesek, mivel aktuális eseményeket rögzít. Maga a látvány megismételhetetlen. A rengeteg idő, szenvedély és szeretet mellett nem kevés elhivatottság is van ebben a csongrádi fiatalemberben.

Ki gondolná, hogy Csongrádról a Naprendszer összes bolygóját, lefotózta már, és mellette, több száz mély-ég objektumot, ami mind megmarad az utókor számára. A képek magukért beszélnek, és sokkal többet mondanak, mint ami látszik. Nem véletlenül, lett már többször a hónap és a hét fotója az általa készített kép. Szerényen, csendben figyeli esténként, akár egész éjszakán át az égboltot, észlel, fotóz, majd szerkeszt. Hihetetlen, hogy mennyi minden van körülöttünk, amelyekről nem is tudunk, csak képek alapján. Méltán lehetne büszke a munkáira, de Ő annak örül igazán, hogy elismerik, publikálják a képeit, és nem véletlenül, sorra gyűjti be az elismeréseket. Remélhetőleg, lesz rá lehetőség, hogy a csongrádi és térségbeli közönség számára is láthatóvá váljanak, Sebestyén Attila „égi csodái”.

T.G.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Sajtótájékoztató Csongrádon

cs3_admin

Napraforgót szállító teherautó és személygépkocsi ütközött Csongrád és Felgyő között

cs3_admin

A csongrádi Séfek séfe, Fűri Tamás a legjobb 10 között

cs3_admin

Állapotfenntartó akció a csongrádi fürdőben

tk_arpad

Elfogták a csongrádi betörőt

cs3_admin

Megindulhat a kézilabda munkacsarnok építése Csongrádon

cs3_admin

Gyalogost ütött el egy kukásautó Csongrádon

cs3_admin

Harmadszorra is a csongrádi Koncz-Bisztricz Tamás a világ legjobb ifjú természetfotósa

cs3_admin

Két autó ütközött Csongrádon, amitől az egyik házfalnak csapódott

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább