Site icon Cs3.hu

Meghalt 205 beteg, 2328-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Corona virus background, copy space, render, concept, covid.

Corona virus background, copy space, render, concept, covid.

Meghalt 205, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2328 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 3 596 129 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 621 420-an már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 769 518-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 26 625-re, a gyógyultaké 482 207-re emelkedett.
    Az aktív fertőzöttek száma 260 686. Kórházban 6284 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 790-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 37 497-en vannak, a mintavételek száma 5 280 600-ra nőtt.
    Közölték: a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása elengedhetetlen.
    A regisztráltak száma meghaladta a 4,4 milliót, 73 százalékuk pedig már megkapta az oltást. Azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontjuk az oltásra, online foglalhatnak maguknak időpontot hétfőre, keddre és szerdára a kórházi oltópontokra – írták, hozzátéve: a szombaton érkezett 600 ezer adag Sinopharm-vakcina kiszállítása már folyamatban van a következő napok oltásaihoz.
    Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Minden, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – hangsúlyozták.
    Kiemelték: miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithattak, reggel 5 óra és este fél 10 között. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.
    Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul – tették hozzá.
    Az újraindítási lépések következő fokozata 4 millió beoltott után várható: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.
    Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is – írták.
    Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,7 millió adag, az orosz Szputnyikból 1,3 millió adag vakcina érkezett.
    Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért, az adminisztráció gyorsításáért pedig kitöltve vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot.
    Az oltásra jelentkezett idősek több mint 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek 59 százaléka is megkapta már az oltást – jelezték.
    Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.
    A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – közölték.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (139 171) és Pest megyében (106 869) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (43 448), Győr-Moson-Sopron (42 455) és Hajdú-Bihar megye (40 873). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (16 932).

MTI

Exit mobile version