Site icon Cs3.hu

Segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek nyílt pályázati lehetőség

Budapest, 2021. április 21. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára (k) egy vakvezető kutyát simogat meg, mellette Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke (j) a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek megnyílt támogatási lehetőség részleteiről tartott sajtótájékoztató végén a fővárosi Kossuth Lajos téren 2021. április 21-én. A Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján közzétett pályázat keretösszege 45,3 millió forint; jelentkezni április 30-ig lehet. MTI/Mónus Márton

Fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek nyílt meg támogatási lehetőség – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Fülöp Attila közölte: a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján közzétett pályázat keretösszege 45,3 millió forint; jelentkezni április 30-ig lehet. Segítőkutyák kiképzésének és vizsgáztatásának, valamint terápiás kutyák kiképzésének támogatására lehet pályázni – tette hozzá.
    A segítőkutya “az akadálymentesítés egyik eszköze”, a cél, hogy a kutyák az önálló életvitelben segíthessék az érintetteket – jelezte az államtitkár, hozzátéve: Magyarországon a fogyatékossággal élők és hozzátartozóik több mint egymillióan vannak, ezért fontos a segítség életük akadálymentessé tételéhez.
    Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke arról beszélt, hogy a segítőkutyák a közlekedés biztonságát jelentik sok látássérült embernek. Pontosan jelzik az út menti akadályokat, megkeresik a lépcsőt, a gyalogátkelőt, az ajtót, így pontosan célhoz vezetik a gazdájukat – mondta.
    Beszámolt arról is, hogy Magyarországon régi hagyománya van a vakvezető kutyák kiképzésének, szövetségük ezt 1978 óta végzi. Hangsúlyozta, a kutyák kiképzéséhez sok segítséget kapnak az állami költségvetésből, és pályázatokból is, majd köszöntetet mondott azoknak, akik adományaikkal támogatják a vakvezető kutyák képzését.
    Nagy Sándor szólt arról is, hogy az MVGYOSZ által kiképzett kutyákkal jelenleg 80 ember közlekedik, és 74-en vannak várólistán, akik szintén szeretnének vakvezető kutyát kapni. Hozzátette: a szövetség idén 12 vakvezető kutya kiképzését tervezi. Nagy Sándor azt is fontosnak nevezte, hogy a vakvezető kutya és annak gazdája “jó páros” legyen.
    A sajtótájékoztatón egy-egy kutyával részt vett két kutyakiképző is, röviden bemutatták a tréning néhány elemét.

MTI

Exit mobile version