Belföld

10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán

Állami támogatással 10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden a kiskunfélegyházi NT Kft. beruházását.

    Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány 1,7 milliárd forinttal járul hozzá a részben zöldmezős, részben kapacitásbővítő beruházáshoz, amely 55 munkahelyet teremt Kiskunfélegyházán. Az NT Kft. napraforgómag-feldolgozó üzeme évente 450 ezer tonna napraforgómagot dolgoz majd föl, és 210 millió liter étolajat készíthet szinte teljes egészében magyar alapanyagból. A termékek 60 százalékát külföldön értékesíthetik.
    A beruházás alkalmából a miniszter minden szempontból kiemelkedőnek nevezte az élelmiszeripari cégek teljesítményét. Rámutatott: az ország ellátása a legnehezebb hónapokban is biztosított volt, miközben az élelmiszeripari kivitel 13 százalékkal bővült tavaly. Az ágazat termelési értéke 8 százalékos növekedéssel megközelítette a négyezermilliárd forintot, miközben 163 élelmiszeripari beruházás kapott állami támogatást, 26 ezer munkahelyet mentve meg.
    A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország azért is kötött szövetséget a vállalkozásokkal, mert nem fogadta el a tömeges munkanélküliséget, miként azt sem, hogy nélkülözni kelljen a keletről érkező vakcinákat. Szijjártó Péter megismételte, ma 1 millióval több embert fenyegetne a vírus belföldön, ha nincs orosz és kínai vakcina. Így viszont Magyarország lehet az első európai állam, ahol mindenki megkapta az oltást, aki kérte – emelte ki.
    A nyilvános cégadatok szerint a cseh tulajdonú NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. 2018-ban 38 milliárd forint, 2019-ben több mint 43 milliárd forint árbevételt ért el, többségében külföldi értékesítésből. A nyereség ezalatt 1,12 milliárd forintról 2,54 milliárd forintra nőtt.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak; Donald Trump a béke elnöke

Szabó Viktor

Sulyok Tamás: a jogállamot kívánom képviselni

Szabó Viktor

Elsöprő erővel győzne a Fidesz–KDNP, ha ma tartanák a választásokat

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább