Site icon Cs3.hu

Este már Jézus feltámadását ünneplik a katolikus templomokban

Hands holding wooden christian cross with text He is risen on grey background. Reminder of Jesus

Hands holding wooden christian cross with text He is risen on grey background. Reminder of Jesus

Nagyszombaton az esti vigília szertartással kezdetét veszi a húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe.

    Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este hat órától a budapesti Szent István-bazilikában mutatja be a feltámadási szentmisét. A hívek részvétele nélkül megtartott szertartást élőben közvetíti az Apostol TV, a főegyházmegye és a bazilika Facebook-oldala.
    A vigília szertartása négy, jól elkülönülő lényegi részből áll: a fény liturgiájából, az igeliturgiából, a vízszentelésből és az áldozati liturgiából. Ez a jelenlegi liturgikus rend a 4. században alakult ki.
    A szertartás a tűzszenteléssel kezdődik, majd a pap meggyújtja a húsvéti gyertyát, amelynek fénye a feltámadt Jézus Krisztust jelzi. “A húsvéti gyertya fénye belevilágít a templom sötétjébe és egyúttal a világ sötétjébe is, hogy új reményt adjon” – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Az igeliturgia végigvezeti a híveket az üdvösségtörténet nagy állomásain, majd felhangzik a Glória, Isten dicsőítése, és “visszatérnek a harangok”, felszólítva a hívőket Krisztus győzelmének ünneplésére. A szentlecke után az ünnepélyes Alleluja Isten népének ujjongó örömét fejezi ki. Az evangélium Jézus feltámadásának története.
    A szentbeszéd, majd a mindenszentek litániájának elimádkozása után a keresztvíz megszentelésével folytatódik a húsvéti szertartás.
    A katolikus templomokban ősi hagyományt követve általában húsvét vigíliáján keresztelik meg a felnőtt korukban megtérteket.
    Ezt követően a szentmise a szokott rend szerint folytatódik. A liturgia ünnepi áldással ér véget.
    Idén a járványügyi előírások miatt a szertartások egyszerűsödnek, a szentmisét záró, hagyományos, húsvéti körmenetet pedig nem tartják meg.

MTI

Exit mobile version