Site icon Cs3.hu

Kitakarították a békaátjárókat az utak mentén

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén több helyen is békaterelők vannak az utak mentén, amelyek megakadályozzák, hogy a kétéltűek feljussanak az útra.  A biztonságos átkelésüket pedig az aszfaltba épített átjárók, alagutak segítik. Ezek az elemek az év során berakódnak talajjal, ki kell őket takarítani, hogy feladatukat elláthassák.

Márciusban, az időjárás enyhülésekor megkezdik a kétéltűek a vonulásukat a telelőhelyekről a szaporodóhelyek felé. E vándorlás során azonban nagy veszélynek vannak kitéve a közlekedő járművek miatt. Az elgázolt példányok tömege komoly veszteséget jelenthet egy térség kétéltű-populációjában, ráadásul a sok állattetem csúszásveszélyes is az autósok számára. Békaterelőkkel és alagutakkal ezt jelentősen csökkenteni lehet.

Március 11-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több helyszínen is munkához láttak, hogy biztonságos terelőrendszer várja a napokon belül útrakelő békákat. Baks-Ópusztaszer, Balástya-Kistelek és Mórahalom-Röszke között végezték el a szokásos évi tisztítást és karbantartást.

A Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya most is készségesen segítette a munkát tartálykocsival és szivattyúval, így jóval egyszerűbben és hatékonyabban tudták kitisztítani az alagutak rácsos elemeit.

A békaátjárókat a következő fajok használják: pettyes gőte, dunai gőte, vöröshasú unka, barna ásóbéka, barna varangy, zöld varangy, zöld levelibéka.

Forrás: www.knp.hu/balastya.hu

Exit mobile version