Felgyő

Felgyői hivatali baglyok

Évek óta figyelemmel kísérhetjük Felgyőn, az önkormányzat tujáin ücsörgő baglyokat. A településen szinte mindenki áthalad ezen a járda szakaszon és gyakran látogatják meg őket az óvodások.

A helyiek már annyira megszokták őket, hogy észre sem veszik „egymást”. Évről-évre hűségesen jönnek és foglalják el a megszokott helyüket. A baglyok nyugodtan pihennek, a lakosok meg csak jönnek- mennek a megszokott rutin szerint. Bár sokan nem tudják az elmúlt évben, azaz 2020-ban az erdei fülesbagoly lett az év madara. Jellegzetes narancssárga színű szemei különböztetik meg a többi bagolyfajtától. Mivel ragadozó madarak, éjszaka vadásznak és nappal leginkább pihennek, ki tudja mennyire alszanak vagy éppen figyelnek. Ezek a védett madarak október végén, november elején kisebb nagyobb csoportokban töltik együtt a napot, akár 8-10 példány is lehet egy helyen. Felgyőt bizonyára nagyon kedvelik főként a polgármesteri hivatal tujáit, mert a tavalyi évben egyszerre 17 példányt sikerült megszámolni, akik nyugodtan tették a dolgukat a tuják alacsonyabb magasabb ágain, azaz pihentek, akár hárman is egy ágon. Aki egy kicsit is figyelt rájuk láthatta, hogy a késő délutáni órákban azért útra kelnek, és nagy szárnycsapások közepette elindulnak az esti vadászatra. Reggel, amikor elindul az élet újra ott pihennek, mintha semmi sem történt volna, és ez így megy egészen március elejéig. A kitartóbbak még március végéig is vissza-visszaröppentgetnek, nehogy azt higgyük eltűntek. Idén a viszonylag tavaszias tél sem vette el a kedvüket, mert már 19 példányt számoltunk, a három örökzöld növényen. A növények alatt látható fehér foltok is jelzik az ottlétüket, ami a tél végére igen csak befesti a talajt alattuk. Ennek ellenére mindenki kedveli és szereti őket és emberi kötelességünk védeni ezeket a nyugodt, de figyelmes élőlényeket. Felgyő bizonyára kedvükre való, nem csak a nyugalom miatt, hanem mert mint egymást az odalátogatókat is kedvelik a település lakói. Reméljük jövőre még több példányt figyelhetünk meg és a tuják is bírják majd az egyre nagyobb terhelést.

T.G. – fotók: Cs3


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nótaszótól volt hangos Felgyő

Szabó Viktor

Egymilliót lőttek a Jerringen

Szabó Viktor

Lőporos volt a levegő a pedagógus napon Felgyőn

Szabó Viktor

Exkluzív interjú az év lótenyésztőjével, a felgyői Kacziba Pállal

Szabó Viktor

Óriási büszkeség: csongrádi lovasember lett az év tenyésztője

Szabó Viktor

Retro Majális Felgyőn

tk_arpad

Felgyőn már 10 éve szól a nóta

cs3_admin

Átadták az új bölcsődét Felgyőn

tk_arpad

Retro majálisra készülnek Felgyőn

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább