Felgyő

Felgyői hivatali baglyok

Évek óta figyelemmel kísérhetjük Felgyőn, az önkormányzat tujáin ücsörgő baglyokat. A településen szinte mindenki áthalad ezen a járda szakaszon és gyakran látogatják meg őket az óvodások.

A helyiek már annyira megszokták őket, hogy észre sem veszik „egymást”. Évről-évre hűségesen jönnek és foglalják el a megszokott helyüket. A baglyok nyugodtan pihennek, a lakosok meg csak jönnek- mennek a megszokott rutin szerint. Bár sokan nem tudják az elmúlt évben, azaz 2020-ban az erdei fülesbagoly lett az év madara. Jellegzetes narancssárga színű szemei különböztetik meg a többi bagolyfajtától. Mivel ragadozó madarak, éjszaka vadásznak és nappal leginkább pihennek, ki tudja mennyire alszanak vagy éppen figyelnek. Ezek a védett madarak október végén, november elején kisebb nagyobb csoportokban töltik együtt a napot, akár 8-10 példány is lehet egy helyen. Felgyőt bizonyára nagyon kedvelik főként a polgármesteri hivatal tujáit, mert a tavalyi évben egyszerre 17 példányt sikerült megszámolni, akik nyugodtan tették a dolgukat a tuják alacsonyabb magasabb ágain, azaz pihentek, akár hárman is egy ágon. Aki egy kicsit is figyelt rájuk láthatta, hogy a késő délutáni órákban azért útra kelnek, és nagy szárnycsapások közepette elindulnak az esti vadászatra. Reggel, amikor elindul az élet újra ott pihennek, mintha semmi sem történt volna, és ez így megy egészen március elejéig. A kitartóbbak még március végéig is vissza-visszaröppentgetnek, nehogy azt higgyük eltűntek. Idén a viszonylag tavaszias tél sem vette el a kedvüket, mert már 19 példányt számoltunk, a három örökzöld növényen. A növények alatt látható fehér foltok is jelzik az ottlétüket, ami a tél végére igen csak befesti a talajt alattuk. Ennek ellenére mindenki kedveli és szereti őket és emberi kötelességünk védeni ezeket a nyugodt, de figyelmes élőlényeket. Felgyő bizonyára kedvükre való, nem csak a nyugalom miatt, hanem mert mint egymást az odalátogatókat is kedvelik a település lakói. Reméljük jövőre még több példányt figyelhetünk meg és a tuják is bírják majd az egyre nagyobb terhelést.

T.G. – fotók: Cs3

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Fáknak csapódott egy autó Felgyőnél, ketten sérültek meg

cs3_admin

Még dolgoznak a felgyői regionális hulladékkezelő központ területén keletkezett tűz oltásán

cs3_admin

Ég a felgyői hulladéklerakó, 50 kilométerről is látni lehet a hatalmas füstöt (képgalériával)

cs3_admin

Kommunális hulladék ég Felgyő közelében

cs3_admin

Megint kigyulladt a felgyői hulladéklerakó (frissítve)

cs3_admin

Közlekedésbiztonsági nap nem csak gyerekeknek

cs3_admin

Egy fiatal motoros sérült meg, amikor árokba hajtott Csongrád és Felgyő között

cs3_admin

Tűz ütött ki a felgyői hulladéklerakóban

tk_arpad

Online formában is megtekinthető lesz a Felgyői Falukönyv

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább