Belföld

Kreatív Karantén címmel hirdettek pályázatot szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek

Kreatív Karantén  címmel hirdetett összművészeti pályázatot szociális intézményekben és  gyermekvédelemben élőknek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a  pályaműveket január 15-től február 28-ig várják.

    Fülöp  Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a témában  tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az év hosszú és  embert próbáló volt, a szociális intézményekben, a gyermekvédelelmben  dolgozóknak és az ott élőknek egyaránt. Mégis az intézményekben járva  azt tapasztalta, hogy minden kihívás ellenére megvan az a fajta  összetartás, összekapaszkodás és bátorság, ami a mostani túléléshez  szükséges. "Annak a megtestesülése, hogy együtt minden nehézséget le  tudunk győzni, de csak együtt sikerülhet mindezen úrrá lenni" - mondta.
    Hozzátette:  ez a gondolat volt az ötletadója a Kreatív Karantén elnevezésű  pályázatnak, amelynek célja, hogy mindenki, aki ma Magyarországon  szociális intézményekben vagy a gyerkmekvédelem rendszerében él, az  elmúlt időszak nehézségeit egy művészeti alkotásban kifejezhesse, az  összetartozás üzenetét megjelenítve. 
    Kiemelte: szociális  intézményekben és gyermekvédelemben mintegy 120 ezer ellátott van,  számukra írják ki a pályázatot, amelyről minden részlet megtalálható  lesz a www.kreativkaranten.hu oldalon. A weboldal január 15-től él, a pályázatokat február 28-ig lehet benyújtani elektronikus formában. 
    Elmondta:  több kategóriában várják a pályaműveket, hagyományos technikával  készült alkotásokat - rajzot, festményt -, digitális technikával készült  műveket, novellát és dalszöveget is. A zsűri munkájában közéleti  emberek is reszt vesznek, emellett szakmai zsűri is dönt az  alkotásokról. Az alkotások díjazását a minisztérium támogatja, cégek -  köztük a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató KÉZMŰ  Közhasznú Nonprofit Kft. és az Auchan - is tettek felajánlásokat,  emellett további együttműködő partnereket is várnak.
    Herczegh  Anita, a köztársasági elnök felesége, a pályázat fővédnöke az elmúlt  hónapok nehézségeiről beszélt. "Félelemben és bezártságban éltünk, ami  frusztráltságot váltott ki belőlünk, nem találtuk a helyünket,  elvesztettük a megszokott életmódunkat, szociális kapcsolatainkat" -  mondta, kiemelve: ez különösen igaz a szociális intézményekben és a  gyermekvédelemben élőkre, hiszen nekik ezek a kapcsolatok még  fontosabbak.
    Hangsúlyozta, hogy a művészetek, a zene, a tánc, a  képzőművészet minden formája gyógyító hatással van a lélekre, testre,  szellemre. Megelőző hatása és terápiás ereje is van, különösen akkor, ha  összefogással párosul. Ezért fontos, hogy ezeket a művészeti eszközöket  felhasználva a lakók feldolgozhassák a félelmet és frusztráltságot,  amit ezekben a hónapokban átéltek. A pályázat sokaknak segíteni fog  túllendülni ezen a hosszúra nyúlt és nehéz időszakon - hangsúlyozta.
    Olyan  munkákat várnak #csakegyütt jeligére, amelyek a művészet eszközeivel  mutatják be, hogyan látják ezt az időszakot mindazok, akik a családjukat  és szeretteiket nélkülözve néznek szembe a járvány miatti bezártsággal.
    Az  alkotások témája lehet a "csak együtt sikerülhet" gondolat képi vagy  irodalmi bemutatása. A pandémia szimbólumává vált arcmaszk egyszerre véd  és tart távol - ennek megjelenítése képi vagy irodalmi eszközzel.  Továbbá a hogyan lehet maszkban érzelmeket kifejezni kérdésre adott képi  vagy irodalmi válasz.
    A pályázaton indulhatnak a  gyermekotthonokban, javítóintézetekben, a nevelőszülőknél élők, a  pszichiátriai, fogyatékos és szenvedélybeteg intézményben élők, az  idősotthonok, a családok átmeneti otthonának, a gyermekek átmeneti  otthonának lakói és a hajléktalanok bentlakásos intézményében élők.

MTI


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor