Site icon Cs3.hu

A hideg levegő nem betegít meg: ezért kellene a gyerekeknek télen is minél többet kint lenniük

Cute little boy playing outside in winter nature

Cute little boy playing outside in winter nature

Bár az igazi tél egyelőre még mindig várat magára, de azért néha akad egy-két ragyogóan havas nap, amikor ki lehet vinni a gyereket a játszótérre. Csak azért, mert tél van és hideg, ne korlátozzuk a gyereket, nyugodtan vigyük ki a friss levegőre.

A szabadban eltöltött idő számos pozitív hatással van mind a testre, mind pedig a lélekre! Egyáltalán nem meglepő, hogy a vidéki gyerekek sokkal egészségesebbek és ellenállóbbak, mint a városiak, hiszen ők jóval több időt töltenek szabad levegőn. Jobban fejlődik az immunrendszerük, és nem csak a különböző betegségekkel szemben ellenállóbbak, de esetükben az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázata is sokkal alacsonyabb.

A szakértők szerint nem számít, hogy milyen évszak van, ha nem beteg a gyerek, akkor ne töltse a délutánjait bent a lakásban. Legalább 1-1,5 órát legyen szabad levegőn, játsszon, szaladgáljon.

”A szülők gyakran úgy gondolják, hogy, amikor a hőmérséklet csökken, akkor nem szabad kiengedni a gyerekeket, viszont ez egyáltalán nem ajánlott, hiszen a friss levegő, és a természetes fény szükséges a gyerek testi, lelki fejlődéséhez” – mondta Monica Castagnetti, pszichológus a trieszti Egészségügyi Központ oktatója.

A meleg levegőjű környezetben, és a zárt térben, például óvodákban és iskolákban, a vírusok és baktériumok könnyebben terjednek, mint a hidegben, és a közösségben hamarabb terjednek egyik gyermekről a másikra. A napfény hatására D-vitamin keletkezik a szervezetben, mely elősegíti a kalcium felszívódását, és ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

A hideg levegő nem betegít meg, nyugodtan ki kell engedni télen is a gyereket a szabadba, legalább 1-2 órára. Öltözzön rétegesen, hogy ha túlságosan átmelegedett, le lehessen venni róla egy réteget, és ha bemegy, akkor a benti hőmérsékletnek megfelelő ruhát viseljen. Hóban sárban adjunk rá vízálló ruhát.

Forrás: babacet.hu, Kiemelt kép: Envato elements

Exit mobile version