Site icon Cs3.hu

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit

Az idén 33 pályázó 39 pályaműve érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet, az elismeréseket szerdán adták át Budapesten, a Vajdahunyadvárban. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a díjkiosztón hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megmutatta az élelmiszer-önellátás fontosságát és az agrárium stratégiai szerepének erősödését.

Ebben az évben több mint 100 témakörben lehetett pályázni a cím elnyeréséért. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, a koronavírus-járvány a hazai termékek iránti kereslet növekedéséhez vezettek. Az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy a kormány a hazai gazdaság, a magyar vállalkozások megmentése, helyzetbe hozása érdekében a Gazdaságvédelmi akciótervben több mint 9 kilencezer milliárd forintot, a GDP több mint 20 százalékát kitevő összeget különített el, miközben számos szakmai programmal, javaslattal segítette az újraindulást.

Hozzátette, hogy a hazai vállalkozásokat, az általuk előállított termékeket láthatóvá kell tenni. Ebben kiemelt felelőssége van azoknak a civil szervezeteknek, amelyek célja a tudatos vásárlás, valamint a magyar termékek iránti kereslet előmozdítása. Ezt segíti az Érték és Minőség Nagydíj pályázat, amelynek tanúsító védjegyével ellátott termékekről elmondható, hogy előállításuk során figyeltek a természeti környezet védelmére, és betartották a legszigorúbb minőségbiztosítási előírásokat – mondta Latorcai János.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a koronavírus-járvány megmutatta az élelmiszer-önellátás fontosságát. Kijelentette, a magyar agráriumban további lehetőségek vannak, és fejlesztések révén akár 20-25 millió ember biztonságos ellátására is képes a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar. Az agrártárca államtitkára szólt arról, hogy az idei Érték és Minőség Nagydíj díjazottjainak több mint fele az agráriumhoz köthető. Lényegesnek nevezte, hogy a kitüntetett élelmiszerek mindegyike különös hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra, nem tartalmaznak káros összetevőket, allergén anyagokat. Az előállítók mindig figyelnek a különleges táplálkozást igénylők gondjainak megoldására és mindezeket oly módon valósítják meg, hogy az íz élmény se károsodjon.

Farkas Sándor közös érdeknek nevezte a hazai termelők és előállítók munkájának támogatását. Mint fogalmazott, a pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy Magyarország képes az önellátásra, de ehhez szükség van arra, hogy minél szélesebb fogyasztói kör keresse a hazai termékeket, és a hazai élelmiszerpiac egyre inkább igazodjon a magyar vásárlók elvárásaihoz. Az Agrárminisztérium segíti a mezőgazdaság területén dolgozó vállalkozásokat. A fogyasztók számára pedig biztosítani kell a tudatos választás lehetőségét, ezt segíti a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetése. Ezt a célt szolgálja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy is – fogalmazott az államtiktár.

Kiss Károlyné Ildikó, a pályázati rendszer alapítója elmondta, az Érték és Minőség Nagydíj tanúsító védjegy mára széles körben elterjedt, megtestesíti és kifejezi Magyarország elismerését, elkötelezettségét az értékek és a tanúsított minőség iránt. A tanúsító védjegy valós értéket hordoz, és hozzájárul az erősebb magyar gazdaság megvalósulásához – mondta. Ismertette, hogy a díjnyertes pályázatok az ország 13 megyéjéből érkeztek, a nyertesek 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki székhelyű, a győztes pályázatok több mint 90 százaléka termékhez, megközelítően 10 százaléka szolgáltatáshoz kapcsolódik. A díjazottak listája itt tekinthető meg.

(MTI/AM Sajtóiroda)

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Exit mobile version