Belföld

Elbúcsúzott az operatív törzs

Az operatív törzs mai, utolsó tájékoztatóján elbúcsúzott Müller Cecília országos tiszti főorvos, Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője és Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Kiss Róbert rendőr alezredes.

A veszélyhelyzet megszűnésének köszönhetően az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek – jelentette be Lakatos Tibor az operatív törzs szerdai, utolsó sajtótájékoztatóján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: ettől függetlenül a törzs továbbra is működik, és folyamatosan frissül majd a koronavirus.gov.hu oldal, melyen továbbra is megtalálhatók lesznek a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatok és tudnivalók.

Lakatos Tibor ezt követően összefoglalta az elmúlt időszak eseményeit az operatív törzs szemszögéből. Elmondta, 113 napja működik az ügyeleti központ, ami a nap 24 órájában, a hét minden napján üzemel.

Zárásként békés, vírusmentes nyarat kívánt.

Tovább csökkent a fertőzöttek száma

Az elmúlt napokban a számok nagyon kedvezően alakulnak, ezek pedig lehetővé tették a lazításokat, nyitásokat – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kitérve arra, hogy csak egyetlen újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, két idős, krónikus beteg azonban sajnos elhunyt.

Az aktív fertőzöttek száma pedig tovább csökkent, jelenleg 964 főről beszélhetünk.

Kiemelte: a gyógyultak száma már triplája az aktív fertőzötteknek. Már 2547-en gyógyultak fel a betegségből.

Számos tesztvizsgálatot végeztek el, mára ez a szám elérte 242 139-et.

A betegek 57 százaléka nő – fűzte hozzá.

Tizennégy országból érkeztek fertőzöttek

Kevesebb mint a 2 százaléka az összes magyarországi fertőzötteknek a külföldről érkezett betegek száma – emelte ki Müller Cecília.

A járvány időtartama alatt 93 „import eset” volt, vagyis ennyien hozták be a betegséget külföldről. Ausztriából 33, Nagy-Britanniából 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból és Izraelból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, míg Csehországból, Portugáliából és Santa Luciából 1-1 beteg érkezett” – részletezte az országos tiszti főorvos.

A vírus még itt van

Az intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon a járvány egy nagyon lapos görbét eredményezett. Az első hullámon túl vagyunk, de a pandémia még mindig zajlik. A vírus jelen van. Az óvintézkedéseket, a korlátokat, szabályokat megfelelő mértékben szükséges még betartani” – hangsúlyozta.

Tájékoztatója végén Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen szerepet is játszott egyebek között a koronavírus-járvány elleni védekezésben, betegellátásban, tájékoztatásban.

Karantén nélkül Romániából is

Szerda reggeltől megszűnt a karanténba vonulási kötelezettség a Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén – mondta a tájékoztatón Kiss Róbert.

Hozzáfűzte, hogy emellett megnyílt az utazási korlátozások információit bemutató nemzetközi honlap, ami valamennyi uniós nyelven elérhető.

Gál Kristóf alezredes elmondta, hogy az operatív törzs továbbra is működni fog, de a tájékoztatók egyelőre megszűnnek. Kristóf külön köszönetet mondott a „mémgyárosoknak”, akik az operatív törzsről mémeket alkotot fotóikkal „elképesztő magasságokba emelkedtek” és ezzel segítették az operatív törzs munkáját. A szóvivő azt is elmondta: a stábnak, mivel egyenruhát hordanak, nem volt stylistja, Müller Cecília pedig minden alkalommal saját ruhatárát használta fel a megjelenések alkalmával. Köszöntete mondott a szóvivő a sminkeseknek és a fodrászoknak, valamint a hangosítóknak és az operatőröknek.

hirado.hu, fotó: Kovács Zoltán / Facebook

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szigorították a hatósági házi karantén megsértésének bírságolását

cs3_admin

Személyautó és búzát szállító kamion ütközött Kecskemét mellett

cs3_admin

Négyszáznál is több határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

cs3_admin

Kevés az esély arra, hogy ma élvezhetjük a napsütést

cs3_admin

Halálos baleset az 54-es főúton

cs3_admin

Jellemzően borús lesz az idő október utolsó hetében

cs3_admin

Gyopáros Alpár: a kormány célja az, hogy vonzóvá tegyék a falvakat

cs3_admin

Palvin Barbara lesz az MTV EMA 2020 Show egyik magyarországi műsorvezetője

cs3_admin

Orosházi általános iskolában fertőtlenítenek a szentesi katonák

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább