Site icon Cs3.hu

Szerdán dönt a kormány az idősek vásárlási idősávjáról

Senior woman with face mask outdoors with shopping, corona virus and quarantine concept

Senior woman with face mask outdoors with shopping, corona virus and quarantine concept

Várhatóan szerdán dönt a kormány a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávjáról – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

    Müller Cecília úgy fogalmazott, a cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a megszokott kerékvágásba. Egyúttal megköszönte a lakosság türelmét.
    Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe. A kórházakban a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is fent kell tartani a koronavírusos betegek kezelésére.
    A háziorvosoknál és a szakorvosoknál bevezetett négy ember/óra szabály érvényét veszti, az ellátás azonban továbbra is csak telefonos bejelentkezés után vehető igénybe – mondta el.
    Hozzátette, a szakorvosi óraszámoknak nem szabnak határt, mert mindenkinek érdeke az elhalasztott ellátások minél gyorsabb pótlása, az egyetlen feltétel, hogy az egészségügyi szolgáltatók tájékoztassák az egészségügyi hatóságot, illetve a finanszírozót.
    Közölte: részlegesen feloldották a kórházi látogatási tilalmakat is, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat az adott intézmény főigazgatója határozza meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak egészséges látogató és csak kézmosás, kézfertőtlenítés után, maszkviselés mellett látogathat, kizárólag ő kerülhet két méteres távolságnál közelebb a beteghez. Az országos tisztifőorvos azt javasolta, a találkozókra lehetőleg a szabadban kerüljön sor.
    Müller Cecília szólt arról, hogy az elmúlt 24 órában 7-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és egy ember halt meg a járvánnyal összefüggésben. A járvány kezdetétől igazoltan 4076-an fertőződtek meg, 2485-en gyógyultak meg, 563-an hunytak el. Az aktív fertőzöttek 1028-an vannak, kórházban 275 embert ápolnak, közülük 19-en szorulnak lélegeztetésre. Százezer lakosra továbbra is 41 megbetegedés és 5,8 halálozás jut – ismertette. Hozzáfűzte: százezer emberre Budapesten 110, Komárom-Esztergom megyében 100, Zalában 97, Fejérben 90, Pest megyében 46 a fertőzöttek száma.
    A fertőzöttek száma a 15. héten volt a legtöbb, 712, s a 16. héten haltak meg a legtöbben, 91-en. Ezek a számok a 24. hétre folyamatosan csökkentek, ekkor 62-en fertőződtek meg és 15-en hunytak el – emlékeztetett.
    Kiemelte, hogy a 4076 igazolt fertőzött 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi, az összes fertőzött 45 százaléka 65 év feletti, a pozitív esetek 15 százaléka került ki az 50-59 év közötti, 14 százaléka a 40-49 év közötti és 10 százalék az összes többi korosztályból. Kiemelte, hogy a fertőzöttek mindössze 0,1-06 százaléka gyerek.
    Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a legfrissebb adatok kedvezőek, a gyógyultak száma már két és félszerese az aktív fertőzöttekének, “de a vírus nem tűnt el, egy alacsony szinten jelen van az országban”, naponta 10 körüli a regisztrált új fertőzöttek száma.
    Az országos tisztifőorvos a külföldre utazóknak azt javasolta: kössenek biztosítást, hogy igénybe tudják venni a helyi egészségügyi ellátást, s ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, helyben kérjenek segítséget.
    Müller Cecília a vendéglátásban munkát vállaló nyugdíjasoknak azt tanácsolta, viseljenek maszkot, ügyeljenek a személyi higiéniára és kevés emberi kontaktusnak kitett munkát vállaljanak. Ilyen a takarítás, vagy a konyhán belüli feladatok végzése.
    A szakember arra a kérdésre, hogy a megbetegedések hány százalékos növekedése, vagy mekkora esetszám esetén beszélhetünk a járvány második hullámának kezdetéről, azt mondta: nincs egzakt szám, a járványügyi szakmában mindig a tendenciákat, földrajzi területeket, s egyebek mellett zárt közösségeket figyelnek az esetleges időbeli beavatkozások elrendelése érdekében.
    Az országos tisztifőorvos emlékeztetett rá, hogy vasárnap volt a véradók világnapja, ezért köszönetet mondott az Országos Vérellátó Szolgálat, a Vöröskereszt dolgozóinak és aktivistáinak a munkájukért, valamint a véradóknak, mert hozzájárulnak mások megmentéséhez.

MTI

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements

Exit mobile version