Vélemény

Kalmár Ferenc: Egy kereszténydemokrata gondolatai járvány idején

„Mi emberek bonyolult kapcsolatban állunk azzal a világgal, amelyben élünk a miatt a kettőség miatt, hogy a föld fiai és az Isten fiai is vagyunk” írta Ferenc Pápa 2007 áprilisában Buenos Aires érsekeként egy üzenetben.

Ennek az emberi létről szóló, nagyon tömör, de lényegre törő megfogalmazásnak a szemszögéből érdemes átgondolni az idei járvány tanulságait. „Föld fiai”- és egyben „Isten fiai”-ként logikus lenne, ha az ember, emberiség, mindkét oldalt tekintené, nem hanyagolná el egyiket sem. Egyaránt szüksége van úgy az anyagiakra, mint a lelki „javakra”.

Ezzel szemben, ma olyan valóságos harc folyik a világban melynek egyik pólusán a neoliberális, azt állítja, hogy nincs szükség a vallási gyökerekre, vagyis Istenre, mert maga az ember megteremti a lelki „javakat” így akár Isten helyébe is léphet. A tudomány megtalálja mindenre a választ, az összefüggéseket és ez által urai és irányítói lehetünk annak a világnak melyben élünk.

A jelenlegi helyzet azonban cáfolja e neoliberális tanokat. Rátört a világra egy járvány, mely röpke néhány hét alatt megváltoztatta emberek, nemzetek, országok sorsát, gazdaságát, egyszóval a világ folyását.

A történelem Ura közbeszólt.

Az Istent mellőző gondolkodásnak, elveknek hatása van az értékrendre is. Ennek az értékrendnek csúcsán a pénz áll, mely erősíti az emberi egoizmust, a vég nélküli harácsolást. A pénz-vadászat idő igényes, fárasztó munka. Nem marad idő a családra, a baráti, rokoni kapcsolatok ápolására. Az idő gyorsan telik és az ember azt veszi észre, hogy idős korára az érzelmi alapú kapcsolatok hiányában, egyedül marad. (lsd. Zorán-Üres bölcsőt ringat a Hold). Mindent az érdekek, a versengés hálója sző át. A pénz-bálvány imádata fontosabbá vált az emberi életnél.

Mindezek alapján egyszerűnek és logikusnak tűnik a fogyasztói társadalmak kialakulása. Most ennek a felfogásnak is komoly korlátaival szembesül az emberiség. A média – melynek komoly szerepe és felelősége van a gondolkodás formálásában – arra nevel, hogy csak fogyasszon, fogyasszon. Sőt, lehetőleg hitelek terhére, jövőt is eladósítva fogyasszon. Ezzel a mentalitással elérték, hogy az emberek nagyon kevés, vagy semennyi tartalékkal nem rendelkeznek. Most mikor tömegével veszítik el az állásukat, nincs hova és mihez nyúlni segítségért. Marad az állam, akinek az adó bevételei komolyan csökkennek a gazdasági tevékenység, a termelés csökkenésével.

Egoizmussal szemben most a társadalom a szolidaritást igényli. Ez sokoldalú kell, hogy legyen: emberek közti; nemzetek, országok közti, de generációk közötti is. Ez utóbbit nagyon fontos hangsúlyozni, mert a fiatal generáció egy része a gazdaságot jóval fontosabbnak ítéli, mint az előttük járó generációk életét.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Heckenast László: Stratégiai magyar és lengyel vétó

cs3_admin

Hámori Tamás: Gyurcsányék legújabb gyöngyszeme, két részletben

cs3_admin

Marco Rossi: A srácok mindent megtettek a gyógyulásom érdekében

cs3_admin

Szörényi Levente: Helyette is szégyenkezem!

cs3_admin

György László: El akarnak küldeni bennünket az asztaltól

cs3_admin

Jeszenszky Zsolt: Ugye, a Te agyadat még nem mosták át?

cs3_admin

Kásler Miklós: A medicina nem matematika

cs3_admin

Rákay Philip: Hát persze, győztetek…

cs3_admin

Apáti Bence: Félelemfaktor a szabadság földjén

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább