Site icon Cs3.hu

Évente százezer forint maradhat a betegséggel élők zsebében

Coin stacker, businessman with stacked money

Coin stacker, businessman with stacked money in the office doing accountancy, budgeting and tax calculations

Sokan nem tudják, de azok, akik bizonyos betegségekkel élnek együtt és dolgoznak, a minimálbér öt százalékának megfelelő összeget igényelhetnek vissza adójukból havonta adókedvezmény formájában. Ráadásul a betegségek listája a múlt évben bővült.

„Segít némileg kiküszöbölni a laktózérzékenységgel járó anyagi hátrányokat: tudok venni laktáztablettát, meg laktózmentes tejet, így életvitelemben, ha korlátozottan is, de a normális emberek életét élhetem anélkül, hogy megsínylenem ennek anyagi hátrányait” – mondja a Mandinernek egy érintett, aki tavaly szerezve tudomást a kedvezményről öt évre visszamenőleg is élt a lehetőséggel.

Laktózérzékenység csak egy a 18 betegségcsoportba sorolt hétszáz betegség közül, ami után élni lehet a kedvezményt – hívja fel a figyelmet dr. Bajusz Dániel adószakértő. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) 40. §-a rendelkezik személyi kedvezményként a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvedők adókedvezményéről. Az érintett betegségek listáját a 335/2009. (XII.29.) számú kormányrendelet listázza. Itt lehet utánanézni, mely betegségek után jár a kedvezmény, a főbb betegségcsoportok az alábbiak:

•    hallási fogyatékosság
•    látási fogyatékosság
•    mozgásszervi fogyatékosság (például: végtaghiány, nagyízületi merevség, deformitás, izomatrófia, érbetegségek)
•    pervazív fejlődési zavarok (például: autizmus, Asperger szindróma)
•    mentális és viselkedészavarok
•    schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok
•    daganatos megbetegedések
•    mesterséges testnyílással élő személy
•    súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő személy (pl. sclerosis, lupus)
•    emésztőrendszer egyes betegségei
•    endrokin és anyagcsere betegségei (például: I. és szövődményekkel járó II. típusú diabetes)
•    veleszületett enzimopátiák (például: laktóz intolerancia)
•    művesekezelésre szoruló beteg
•    bizonyos szívbetegségek 
•    egyéb fejlődési rendellenességgel születettek
•    egyéb ritka betegségek Sokaknak hatalmas segítséget jelent, hogy 2019-től a betegségek listája bővült,

az emlő- és petefészek daganatban, a méhnyakrákban, endometriózisban, valamint here-, és prosztatarákban szenvedők is igénybe vehetik a nem éppen elhanyagolható segítséget. 

„Havonta az adóév első napján érvényes minimálbér öt százalékának megfelelő összeget lehet igénybe venni, adókedvezményről, és nem adóalap-kedvezményről van szó, tehát a fizetendő adót csökkenti az összeg” – hangsúlyozza Bajusz Dániel adószakértő, hozzátéve, természetesen csak az tudja igénybe venni, akinek van személyijövedelemadó-köteles jövedelme. Mivel idén is emelkedett a minimálbér összege, idén havi 8.050, éves összegre átszámítva 96 600 forintot hagy az érintettek zsebében az állam. Ez az összeg 2014-ben 60 900 forint volt.

Akik eddig nem kérték a kedvezményt, ne keseredjenek el, hiszen, mint minden adókedvezmény az adómegállapításhoz való jog elévüléséig önellenőrzéssel visszamenőlegesen is igénybe vehető.

Az adózásban az elévülés a bevallás naptári évének utolsó napjától számított öt év, azaz szja esetében praktikusan hat év, mivel a bevallást az adóévet követően nyújtjuk be. Ami azt jelenti, hogy 2020. december 31-ig még a 2014. évre járó adókedvezmény is igénybe vehető – emeli ki az adószakértő.

Mire van szükség az adókedvezményhez?

A betegeknek érdemes konzultálniuk a szakorvossal, kezelőorvossal, vagy háziorvossal, hogy jár-e az adókedvezmény. Ők állítanak ki olyan igazolást, mely alapján igénybe vehető a kedvezmény – de ha visszamenőlegesen szeretnék igénybe venni akkor az igazoláson legyen rajta, hogy az érintett években a beteg már a betegségben szenvedett. Az igazolás nem kell a bevalláshoz és önellenőrzéshez mellékelni. Megőrizni viszont mindenképp meg kell egy esetleges adóellenőrzés esetére. A fogyatékossági támogatást vagy rokkantságot megállapító határozat esetén ilyen szakorvosi igazolás nem kell – hívja fel a figyelmet az adószakértő. Mint mondja, az a tapasztalata, hogy a cégek könyvelési osztályai szoktak segítséget nyújtani a munkavállalóknak az önellenőrzés összeállításához és benyújtásához. Annak érdekében pedig, hogy a jövőre nézve folyamatosan igénybe lehessen venni az adókedvezményt, az Adóelőleg nyilatkozat a 2020. évi személyi kedvezmény érvényesítéséről nevű nyomtatványon tud az érintett nyilatkozni a munkáltatója felé.
 
Bár a NAV tájékoztatása szerint nőtt a kedvezményt igénybe vevők száma – míg 2014-ben 148 218-an éltek a lehetőséggel, addig az állam 2017-ben már 217 491 beteg zsebében hagyta az adókedvezményt – még mindig sokan lehetnek, akiknek nincs tudomásuk a lehetőségről. Sokan betegségükről sem tudnak, elég csak arra gondolnunk, hogy becslések szerint hazánkban az egymilliót is elérheti a diabéteszben szenvedők száma.

Forrás: mandiner.hu/Konopás Noémi

Exit mobile version