Site icon Cs3.hu

Fenntartható értékeink címmel programot indít az Országos Bírósági Hivatal

Court hammer laying on book.

Court hammer laying on book. Justice, trial and law symbol. Judgment.

Fenntartható értékeink címmel indít értékmegőrző programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) – jelentette be Handó Tünde, az OBH elnöke kedden, egy budapesti sajtbeszélgetésen.

Handó Tünde elmondta, az egyéves programnak három pillére lesz: a “jó bíró”, a “zöld bíróság” és a “családok a fókuszban”.
    Kiemelte: a bíróknak elsősorban a jogvitákat kell nyugvópontra juttatniuk, de emellett a bírók, a bíróságok évszázadok óta az értékek hordozói, a kultúra őrzői.
    Az OBH ennek jegyében már 2012 óta kiemelt figyelmet fordít a történelemre és a hagyományápolásra, most pedig párbeszédet indítanak arról, milyen a jó bíró a 21. századi Magyarországon. Ennek keretében a többi között bemutatják azokat az “ikonokat”, akik a mai bíróknak példaképül szolgálhatnak – tette hozzá. A “zöld bírósággal” kapcsolatban közölte, eddig is számos bírósági beruházás ennek szellemében valósult meg, a program keretében pedig fokozottan támogatják a környezetbarát és energiatudatos megoldásokat, kiemelt figyelmet fordítanak a felmelegedés elleni védelemre, a fűtéskorszerűsítésre, az energiatakarékosságra. “A célunk az, hogy a jó gyakorlatokat bemutassuk, és példaként állítsuk, például az októberi környezetvédelmi konferenciánkon” – mondta.
    A bírósági vezető példaként említette az Egri Törvényszék épületkorszerűsítését, amelynek nyomán egy év alatt 50 ezer kilowattórával kevesebb villamos energiát használtak fel, 18 tonnával csökkentették az intézmény szén-dioxid-kibocsátását és 270 köbméter ivóvizet spóroltak meg, összességében kétmillió forintot megtakarítva.
    A családbarát bírósággal kapcsolatban az OBH elnöke elmondta: a bíróságokon dolgozók ma összességében 7600, 18 éven aluli gyermeket nevelnek, ezért is különösen fontos, hogy meg tudják tartani az egyensúlyt az otthon és a munkahely között. Kitért arra, hogy 2012 óta törekednek a bíróságok családbaráttá alakítására, így lehetővé tették a többi között a részmunkaidős munkavégzést, a rugalmas munkaidőt, a gyermekmegőrzést is.
    Handó Tünde közölte: a bíróságokon nagy arányban indulnak családjogi perek, így a bírók felkészítésére, oktatására is nagy figyelmet fordítanak. A Fenntartható értékeink programban ezt a munkát akarják folytatni és kiszélesíteni, például novemberben konferenciát rendeznek a gyermekközpontú igazgatásról, és Az igazság arcai címmel gyermekrajzpályázatot hirdetnek.

MTI

Exit mobile version